Informasjonskapsler (cookies) kreves for at siden skal fungere optimalt. Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettsiden. Ved å klikke på siden godtar du at vi bruker informasjonskapsler.

Jeg er helsepersonell og søker
medisinsk informasjon om botox®

Gå videre

Jeg er helsepersonell og søker
Informasjon om botulinumtoksin for kosmetisk bruk

Gå videre
HodePodden 03-12-2020

HodePodden – En podkast for deg som jobber med migrene og hodepine

Hva er HodePodden?

I hver episode av HodePodden inviterer programleder Tine Poole en ny spesialist for å snakke om tematikker innenfor migrene og hodepine. HodePodden er et initiativ fra Allergan et Abbvie Company for å fremme kunnskapsdeling og faglige diskusjoner innenfor fagfeltet hodepine og migrene.


HodePodden Episode 9: Migrene og
patofysiologi
I denne episoden har Tine Poole besøk av Karl Bjørnar Alstadhaug , som er professor ved UiT Arktisk Universitet og overlege på Nordlanssykehuset i Bodø. Tema de her snakker om er hva skjer i hjernen ved et migreneanfall, når begynner det og når slutter det og hva skjer mellom.. De snakker om triggere, snøballer som ruller og begre som renner over.
Karl Bjørnar har selv skrevet en artikkel om dette, hvor du kan lese mer om fysiologien i hernen og  patofysiologien under et migreneanfall. «Migraine and the hypothalamus

 

HodePodden Episode 8: Hodepine Norge, pasientorganisasjon for de med migrene og andre hodepinesykdommer.
I denne episoden har Tine Poole besøk av Laila Mathisen, som er leder i pasientorganisasjonen Hodepine Norge. De samtaler ikke bare om migrene, men også de andre hyppige hodepinesykdommene og hva Hodepine Norge kan tilby til sine medlemmer og hvordan de jobber mot beslutningtagere til det beste for sine medlemmer. Les gjerne mer om HodepineNorge her

NO-BTX-2150040

HodePodden Episode 7: Henvisningspraksis
I denne episoden av Hodepodden har Tine Poole besøk av Christina Sundal, privat praktiserende nevrolog fra Neuroclinic på Lillestrøm. Tema de snakker om er henvisningspraksis, med eksempler på gode og dårlige henvisning. De diskuterer bla en studie som Christina Sundal er medforfatter på “Current clinical practice in disabling and chronic migraine in the primary care setting: results from the European My-LIFE anamnesis survey” som ble publisert i BMC Neurology (2021) 21:1. En annen studie de diskuterer er med hovedforfatter Patricia Pozo-Rochas, hvordan utdanning av allmennmedisinere innen hodepine og migrene fra Spania kan løftes.
Current clinical practice in disabling and chronic migraine in the primary care setting: results from the European My-LIFE anamnesis survey (nih.gov)
Når henvise: Migrene – NEL – Norsk Elektronisk Legehåndbok (legehandboka.no)
De diskuterer også bruk av div hjelpemidler i denne episoden av HodePodden og HIT-6, MIDAS og div hodepinekalendere, som du kan finne i Botox-veilederen hvor alt er samlet, laget av Allergan, ta kontakt om du ønsker å få tilsendt et eksemplar.
Andre nyttige linker er Migrene – NEL – Nevrologiske prosedyrer (legehandboka.no) og Hodepinekalkulator – MedGuideline


HodePodden Episode 6:

I denne episoden har Tine Poole besøk av Lars Jacob Stovner, som jobber på Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine – St. Olavs hospital i Trondheim, og tema de diskuterer er byrden sykdommen migrene er for pasienten og samfunnet for øvrig. Migrene er et stort folkehelseproblem som rammer mange og kun 50 % av disse har fått en diagnose. Professor Stovner har vært med i en gruppe nedsatt av WHO, som har sett på dette i global sammenheng og de har publisert flere artikler om temaet. De snakker her om YLD= years lived with disability, og hva dette medfører både av lidelser, men også tapte levde år i den mest produktive alderen i livet. Den siste publikasjonen er fra 2020 og om du ønsker å lese denne, finner du den her: Migraine remains second among the world’s causes of disability, and first among young women: findings from GBD2019 (nih.gov).
Allergan har også sett på helseøkonomi og kronisk migrene, publikasjonen kan du finne her; Economic consequences of migraine in Sweden and implications for the cost-effectiveness of onabotulinumtoxinA (Botox) for chronic migraine in Sweden and Norway (nih.gov).


HodePodden Episode 5: Hvordan behandle migrenepasientene, akutt og forebyggende.

I denne episoden har Tine Poole besøk av Lars Jacob Stovner, som jobber på Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine – St. Olavs hospital i Trondheim, og tema de diskuterer hvilke behandling kan pasientene få hos fastlegen, hvilke anfall og forebyggende behandling kan ha god effekt på migrene. Hvordan kan pasientene få best mulig behandling før de henvises videre til nevrolog.
Når henvise: Migrene – NEL – Norsk Elektronisk Legehåndbok (legehandboka.no)
Mer om forebyggende behanding ved migrene kan du finner her; Migrene – NEL – Norsk Elektronisk Legehåndbok (legehandboka.no)

 

HodePodden Episode 4: Medikamentoverforbrukshodepine
Gjesten denne gangen er Aud Nome Dueland, nevrolog og hodepinespesialist, som jobber på Sanvika Nevrosenter og Rikshospitalet. I dag er temaet MOH, medikamentoverforbrukshodepine og ikke meter over havet. De snakker om pasienter som har eller har utviklet en hodepine på grunn av for mye medisiner, gir en beskrivelse av en situasjon hvor man bruker medisiner mer enn 15 dager i måneden, uten å si noe om årsakssammenhengen. Hvor mye er for mye? Adre stikkord er dager vs doser, god lytting!

 

HodePodden Episode 3:  Organisering av hodepine-utredning og behandling, 2. og 3. linjetjenesten
I denne episoden er Anne-Hege Aamodt gjest, hvor organisering av 2. og 3. linjetjenesten diskuteres. Hvordan få hjelp til de vanskelige pasientene og hvem kan henvise hvor? Hvordan være sikker på at pasienten blir henvist til en hodepinespesialist? Hva skiller 2. linjetjenesten fra 3. linjetjenesten? Og litt om nasjonal hjernehelsestrategi, som miljøet og brukerne har jobbet for. Hvordan bør fordelingen av hodepinepasientene være? Mange spørsmål som blir diskutert og besvart i denne episoden av HodePodden.

 

HodePodden Episode 2: Diagnosekriterier
Tine Poole har en ny gjest, Aud Nome Dueland som jobber både på Rikshospitalet, OUS og på Sandvika NevrosenterAud N Dueland er vel den legen som har sett flest hodepinepasienter i Norge. I denne episoden snakker de om diagnosekriteriene ved migrene, forskjell på episodisk og kronisk migrene, krystallklare dager og migrene med og uten aura.

 

HodePodden Episode 1: Diagnostikk
Tine Poole har en gjest, Anne Hege Aamodt fra nevrologisk avdelning på Rikshospitalet, OUS. De snakker i denna episoden om diagnostikk av migrene og hodepine, hva bør legene se etter og spørre pasientene om for finne rett diagnose. 

 

HodePodden Introduksjon
I denne episoden får du høre om hva HodePodden er og bli litt bedre kjent med programleder Tine Poole.

 

NO-BTX-2050020

Referanser

  • Ingen referanser tilgjengelig
Lukk