Jeg er helsepersonell og søker
medisinsk informasjon om botox®
Spasmer og kramper i øyeområdet kan være svært plagsomt. Behandling med BOTOX® kan redusere plagene.
BOTOX® er indisert for behandling av blefarospasme, hemifacial spasme og assosierte fokale dystonier fra 12 års alder.
Blefarospasme, benign essensiell blefarospasme-og-hemifacial-spasme (BEB), er en kronisk nevrologisk sykdom i gruppen fokale dystonier. Ved blefarospasme-og-hemifacial-spasme får pasienten angrep av ufrivillige knipinger i øyelokkmuskulaturen og iblant i ansiktsmuskulaturen som styrer mimikken. Blefarospasme er en relativt uvanlig sykdom med en estimert prevalens på cirka 5/100 000 innbyggere. To tredjedeler av pasientene er kvinner.
BOTOX® motvirker spasmer i ansiktet ved å blokkere frisettingen av acetylkolin og dermed impulsoverføringen fra hjernen til muskelen. Ved impulsoverføring flyter vesikler med acetylkolin i den presynaptiske nervecellen. Vesiklene binder til et proteinkompleks, det såkalte SNARE-komplekset, på cellemembranens innside. SNARE-komplekset gjør at vesiklene kan fusjonere med cellemembranen, noe som muliggjør frisetting av acetylkolinet fra nervecellen til muskelcellen via den synaptiske kløften. I muskelcellen binder acetylkolinet til reseptorer og utøver sin virkning.
En del av SNARE-komplekset er proteinet SNAP-25. BOTOX® virker ved å tas opp av kolinerge nerveceller og spalte SNAP-25. På den måten blokkeres membranfusjon og dermed acetylkolinfrisetting. Acetylkolinet når på den måten aldri reseptorene på muskelcellene i ansiktet og øyeområdet der det ellers skulle hatt sin virkning.
I de kliniske studiene ble det rapportert bivirkninger som ble ansett relatert til BOTOX® hos 35 prosent av pasienter med blefaro- og hemifacial-spasme. Den vanligst forekommende bivirkningen er øyelokkptose. Lokal muskelsvakhet utgjør den forventede farmakologiske effekten av botulinumtoksin i muskulatur.
BOTOX® injiseres lokalt i muskelen og i små doser, og derfor er risikoen for at BOTOX® skal spre seg til andre deler av kroppen, liten. Dessuten forsvinner effekten av BOTOX® helt og holdent etter et antall måneder hvis behandlingen ikke gjentas.
Effekten av behandlingen pleier å komme etter 2–3 dager, men iblant drøyer det opptil én uke.
Det kan gis ytterligere doser av BOTOX® når den kliniske effekten av en tidligere injeksjon har avtatt. En behandling med BOTOX® pleier å sitte i tre måneder hos majoriteten av pasientene, og deretter kan behandlingen gjenopptas ved behov.