Jeg er helsepersonell og søker
medisinsk informasjon om botox®
Cervikal dystoni er et vedvarende plage for pasienten. For å lindre symptomene kan behandling med BOTOX® hjelpe.
BOTOX® er indisert for behandling av cervikal dystoni (spastisk torticollis), en krampaktig vridning av hodet på grunn av ufrivillige muskelsammentrekninger av halsens og nakkens muskler.
Hodevridningen kan være til høyre eller venstre (torticollis), fremover (antercollis), bakover (retrocollis), eller så kan hodet trekkes mot den ene skulderen (latercollis). Ofte forekommer blandingsformer av disse og sammen med muskelrykninger.
Cervikal dystoni kan ha en betydelig innvirkning på livskvaliteten Jan15
Delskalaer av Cervikal Dystoni Impact Profile-58 (CDIP-58), et validert spørreskjema
for å vurdere effektene av cervikal dystoni.
BOTOX® reduserer signifikant symptomer ved cervikal dystoni sammenlignet med placeboCHA
BOTOX® motvirker muskelkontraksjon gjennom presynaptisk frisetting av transmittorstoffet acetylkolin. Ved impulsoverføring flyter vesikler med acetylkolin i den presynaptiske nervecellen. Vesiklene binder til et proteinkompleks, det såkalte SNARE-komplekset, på cellemembranens innside. SNARE-komplekset gjør at vesiklene kan fusjonere med cellemembranen, noe som muliggjør frisetting av acetylkolinet fra nervecellen til muskelcellen via den synaptiske kløften. I muskelcellen binder acetylkolinet til reseptorer og utøver sin virkning.
En del av SNARE-komplekset er proteinet SNAP-25. BOTOX® virker ved å tas opp av kolinerge nerveceller og spalte SNAP-25. På den måten blokkeres membranfusjon og dermed acetylkolinfrisetting. Acetylkolinet når på den måten aldri muskelcellenes reseptorer der det ellers skulle hatt sin virkning.
Målet med behandlingen er å øke pasientens livskvalitet ved å lindre symptomene som de opplever.
I BOTOX®-kontrollerte kliniske studier er bivirkninger blitt rapportert hos 28 prosent med cervikal dystoni. En bivirkning er lokal muskelsvakhet. Lokal muskelsvakhet utgjør den forventede farmakologiske effekten av botulinumtoksin når det administreres i muskler, og opptrer vanligvis innen de første dagene etter injeksjon og er vanligvis forbigående.
BOTOX®-injeksjoner er en del av behandlingen av dystonien. Den andre delen er oppfølgingstreningen under ledelse av en fysioterapeut.
Klinisk effekt merkes innen 2 uker etter injeksjonen. Den maksimale effekten merkes vanligvis omtrent 6 uker etter behandlingen.
Effekten kan vare i opptil 12–16 uker, avhengig av hvilken dose som injiseres i muskelen, med typisk varighet på 12 uker. Kortere behandlingsintervall enn 10 uker anbefales ikke.