Jeg er helsepersonell og søker medisinsk informasjon om BOTOX®
Gå videreBOTOX® ved overaktiv blære (OAB). Behandlingen kan hjelpe på plager ved urinveislekkasje.BOT1
Indikasjonen for BOTOX® er idiopatisk overaktiv blære med symptomer på urininkontinens, trang og økt vannlatingsfrekvens hos voksne som har inadekvat respons på, eller er intolerante for antikolinerge preparater.
Symptomkontroll er målet for vellykket behandling og økt livskvalitet for pasienten.
Menn med overaktiv blære og tegn eller symptomer på urinveisobstruksjon bør ikke behandles med BOTOX®.
BOTOX®: Statistisk signifikante og langvarige forbedringer hos pasienter med overaktiv blære (OAB)BOT
reduksjon i inkontinensepisoder ved uke 12, BOTOX® (n = 557) -2,8 per dag vs baseline 5,49 per dag, (placebo, n=548, -0,95 vs baseline 5,39) p<0,001
reduksjon i trang ved uke 12, -3,30 per dag vs baseline 8,82 per dag, (placebo -1,23 vs baseline 8,31) p<0,001
27% av pasientene med OAB var helt tørre ved uke 12, (placebo 8,4%) p<0,001BOT
BOTOX® motvirker overaktiviteten gjennom presynaptisk frisetting av transmitterstoffet acetylkolin. Ved impulsoverføring flyter vesikler med acetylkolin i den presynaptiske nervecellen. Vesiklene binder til et proteinkompleks, det såkalte SNARE-komplekset, på cellemembranens innside. SNARE-komplekset gjør at vesiklene kan fusjonere med cellemembranen, noe som muliggjør frisetting av acetylkolinet fra nervecellen til muskelcellen via den synaptiske kløften. I muskelcellen binder acetylkolinet til reseptorer og utøver sin virkning.
En del av SNARE-komplekset er proteinet SNAP-25. BOTOX® virker ved å tas opp av kolinerge nerveceller og spalte SNAP-25. På den måten blokkeres membranfusjon og dermed acetylkolinfrisetting. Acetylkolinet når på den måten aldri muskelcellenes reseptorer der det ellers skulle hatt sin virkning. Etter injeksjonen i detrusoren påvirker BOTOX®-aktiviteten hos detrusorens utgående baner ved å hemme acetylkolinfrisettingen der. BOTOX® kan dessuten hemme signalstoffet i innadførende nerver og sensoriske baner.
I kliniske studier har bivirkninger blitt rapportert hos 26 prosent etter den første behandlingen og 22 prosent etter den andre behandlingen.
Pasienten bør ikke ha urinveisinfeksjon ved behandlingstidspunktet. Profylaktisk antibiotika bør gis 1-3 dager før behandling, på behandlingsdagen, og 1-3 dager etter behandling.
Pasientene anbefales å seponere platehemmende behandling i minst 3 dager før injeksjonsprosedyren. Ved antikoagulasjonsbehandling må pasienten følges opp nøye for å redusere risikoen for blødninger.
Blod i urinen er ikke uvanlig den første tiden. Hvis pasienten ikke tidligere har brukt kateter og får problemer med å tisse, skal pasienten begynne å bruke kateter (RIK) i samsvar med instruksjon.
Klinisk forbedring kan vanligvis sees innen 2 uker. Omtrent en tredjedel av pasientene som behandles med BOTOX®, blir kvitt urinveislekkasjen. De fleste andre pasienter opplever en klar forbedring.
Pasienten skal vurderes for reinjeksjon når den kliniske effekten av den forrige injeksjonen er svekket (gjennomsnittlig varighet i kliniske studier er 166 dager, basert på pasientens forespørsel om gjentatt behandling), men ikke tidligere enn 3 måneder fra forrige blæreinjeksjon.
Det antas at det skjer liten systemisk distribusjon ved terapeutiske doser av BOTOX.BOT9 Svakhet i omkringliggende muskler og/eller muskler lenger unna injeksjonsstedet er imidlertid rapportert. Bivirkninger opptrer vanligvis innen de første dagene etter injeksjon og er vanligvis forbigående, men kan i sjeldne tilfeller vare lenger.BOT4